Kan vem som helst designa en hemsida?

I och med hur internet utvecklas kan numera i princip vem som helst skapa och designa sin egen hemsida. Det kan vara till exempel en blogg, en portfoliosida för egen verksamhet eller en webbutik. På nätet finner du det ett stort utbud av sajter och verktyg för hemsidedesign, varav flera är gratis. Enkelt uttryckt byggs sidan upp av ett grundtema, som sedan fylls på med undersidor, som bland annat kategorier eller informationsflikar, och tilläggsfunktioner.

Kan vem som helst designa en hemsida?Det finns olika skäl att starta en egen hemsida. Vissa gör det för själva innehållets skull, så som den klassiska bloggaren. Andra använder hemsidan för att marknadsföra sin verksamhet och försäljning av produkter. I det senare fallet kanske man behöver hjälp med saker som text och bild. Därför finns det specialiserade företag, som tar fram content till din hemsida, mot ersättning och enligt dina önskemål. Ett exempel på den typen av bolag är Topcontent.

Stort utbud av verktyg

Idag erbjuds ett stort utbud av hemsidor och webbaserade verktyg där du snabbt och enkelt kan registrera dig för att skapa en hemsida. Vissa av dem är helt kostnadsfria, andra går att testa gratis och sedan finns det abonnemang med olika prisnivåer. En del av dessa hemsidor erbjuder helhetslösningar, med bland annat webbhotell, SSL-anslutning och sökoptimeringsverktyg, samt direkt registrering av domännamn. Designen görs ofta enkelt via användning av olika block samt drag-and-drop-funktion. Några exempel är Wix, Hemsida24 och Webnode.

WordPress ett av de vanligaste

Kan vem som helst designa en hemsida?När det kommer till hemsidor är WordPress antagligen det mest kända, och mest använda systemet för content management (CMS). WordPress har också det största antalet appar, tillägg och installerbara funktioner, vilket öppnar större möjligheter för dig som användare. Det finns en gratisversion men vanligast är att använda WordPress i kombination med ett webbhotell, som upplåter en del av sina servrar till dig och tar ut en hyra för sina tjänster. Det är också på webbhotellet som du registrerar ditt domännamn.