Undvik fallgropar

Det finns gott om fallgropar då du ska bygga din första webbsida. Idag är det så enkelt att få ett litet utrymme gratis hos ett webbhotell och det är därför frestande att fylla det med en egen webbsida. Men det gäller att ta sig en funderare över vad det är du vill med webbsidan. Vill du berätta något måste du göra den intressant.

Vi kan börja med att titta på de olika elementen på sidan. Du har kanske mycket att berätta och behöver därför fler sidor än en, då behöver du ha någon form av navigation, kanske en meny. Informationsfönstret ska vara anpassat till det du vill berätta. Övers på sidan kanske du vill ha en rubrik eller slogan, vi tittar närmare på dessa tre.

Undvik fallgropar

Tre element

Textrutan som ska förmedla innehållet bör ha en ljus färg för att göra texten lättläst. En mörk bakgrund med vit text är mycket mer svårläst. Typsnittet i brödtexten bör vara neutralt så undvik Comic Sans och liknande typsnitt. Håll texten kort och locka läsaren att vilja vet mera gnom att hänvisa till dina underliggande sidor. Det är tveksamt med länkar i löpande text som hos Wikipedia.

Navigationen på sidan sköter du genom att ha en meny för att läsaren ska komma vidare. Det finns två huvudtyper av navigationsfönster, det traditionella med länkar till vänster på sidan och det mer moderna med en meny på toppen av sidan. Det är en smaksak vilket du väljer men försök att hålla antalet val nere. Man brukar rekommendera max 5 – 6 val.

Du kanske vill ha en bild eller slogan överst på sidan. Det blir ofta bra och höjer upplevelsen. Handlar din sida om din katt ska du naturligtvis ha en bild på katten där, se bara till att komprimera bilden så att den går fort att ladda. En rolig sak kan vara ett bildspel så kallade sliders. En sida med sådana tar dock tid att ladda.