Huvudprinciper för effektiv webbdesign

Vissa principer för effektiv webbdesign har större betydelse än andra när det kommer till hemsidans lönsamhet. Det handlar till exempel om val av färger, bilder och navigering. Helhetsintrycket av designen på din hemsida har stor betydelse för dina besökare. Det är trots allt det första intrycket som bestämmer om de kommer att stanna på din sida eller välja en konkurrent. De första sekunderna är de absolut viktigaste, men även minuterna därefter spelar roll.

Varför är då bra webbdesign så viktigt? En sajt som sticker ut bland andra får mer uppmärksamhet och det är just uppmärksamhet som behövs för att du ska kunna sälja dina tjänster eller produkter. Är din hemsida plottrig och svår att navigera på kommer dina besökare med största sannolikhet tröttna. Det kan dessutom få hemsidan att verka oseriös. Bilderna ska vara av hög kvalitet, textinnehållet välskrivet och färgschemat tilltalande.

Så lyckas du med effektiv webbdesign

Huvudprinciper för effektiv webbdesign

Ditt syfte med hemsidan måste vara tydlig för att kunderna ska veta vad de har att förvänta sig. Kommunicera med tydliga texter och inte för mycket text på ett och samma ställe. Besökare på din hemsida vill att det ska vara enkelt att hitta det de letar efter och med tydliga menyer och information blir sajten användarvänlig. Ha inte en massa onödiga funktioner på sidan, satsa istället på det allra nödvändigaste.

En annan viktig faktor är de färger du väljer att använda på webbplatsen. Satsa på ett färgschema med maximalt fyra färger. Färgerna bör passa in med resten av innehållet på hemsidan och även med varandra. Välj även färger som ger positiva associationer – olika färger har nämligen visat sig påverka olika känslor. Med en bra hemsida kommer du att öka din trafik och få fler besökare, vilket kan öka din lönsamhet.

Sist men inte minst är det viktigt att tänka på vilka bilder du använder på hemsidan. De ska passa textinnehållet och hemsidans övriga innehåll. Välj bra bilder med hög upplösning då suddiga och pixliga bilder ger ett oprofessionellt intryck. Se dock till att optimera dem – stora och tunga bilder kan göra påverka hastigheten på hemsidan. Detta är några huvudsakliga principer inom en effektiv webbdesign som kan hjälpa dig en bra bit på vägen mot en framgångsrik hemsida.